Wczoraj z okazji urodzin mojego taty
przygotowałam mu niespodziankę. Zrobiłam jego ulubione ciasto. Ciasto nazywa
się "Krówka" i naprawdę jest bardzo smaczne, a przy tym proste w
wykonaniu. Kiedyś znajomi nas nim poczęstowali, tak nam zasmakowało, że od
tej pory w naszym domu nie ma żadnego
święta bez tego ciasta.
Wygląda apetycznie a smakuje jeszcze lepiej
:)
Przepis na
"Krówkę" jeśli ktoś chciałby
sam zrobić:
Składniki:
- 2 paczki (długie) herbatników
"petit beurre"
- 1 paczka (długa) krakersów
- 1 puszka masy krówkowej,
- krem "karpatka 5 minut"
- 0,5 l
śmietanka Łowicz 36%
- 1 opakowanie "fix" do bitej
śmietany
- 400 ml mleka (do zmiksowania z
karpatką)
- kolorowa lub czekoladowa posypka
Wykonanie:
w/w składniki układać warstwami w blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia, w następującej kolejności
1. herbatniki
2. masa krówkowa (wcześniej trochę
podgrzana)
3. krakersy
4. krem "Karpatka"
5. herbatniki
6. ubita z fixem śmietanka Łowicz
Na wierzch sypiemy kolorową lub
czekoladową posypką.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do
lodówki.
SMACZNEGO
:)